MENU


Cukromer+krabička papierová
kategória: Vinárske potreby a zaváranie, KÓD: 95760
Návod na použitie: Cukromer /ľudovo nazývaný kvasomer/ pri 20°C -v domácnosti používame pri zisťovaní cukornatosti vykvaseného ovocia. Po naložení ovocia do suda cukornatosť zákvasu /tekutiny/ môžeme sledovať pomocou cukromeru približne po dvoch mesiacoch. Kvasná tekutina sa nám bude postupne blížiť k hornej časti cukromera ku 0. Ak nám meraný roztok po sledovanom čase ukáže na cukromere približne 3°-2°, je kvas vhodný k použitiu na spracovanie v liehovare- na pálenie. Ďalším kvasením až k 0° môže roztok úplne stratiť hodnotu, môže skyslieť. Ak robíme cukrový roztok, tak do 10 litrov vody dáme 1kg cukru, tzn. že nám roztok na cukromere ukáže 10°-jeden stupeň na cukromere nám ukazuje v malom množstve 10 dkg cukru. Stupnica 20°-0° LEN OSOBNÝ ODBER !!!

celý popis >

7,54 € s DPH/ks
skladom  (28 ks)

-

+

Návod na použitie:
Cukromer sa vloží voľne do roztoku pri 20 stupňov C a odčítava sa na stupnici v úrovni dotyku menisku. Hodnota dieliku ukazuje hustotu roztoku v týchto veličinách:

  1. Roztok nahustený v pomere 10 l vody pri 20 stupňov C / 1 kg cukru, na menisku ukazuje 10 dielcov.
  2. V praxi 1 dielec na stupnici predstavuje 10 dkg cukru do uvádzaného roztoku pri 20 stupňov C. Čím redší je roztok tým je dielec menšej hodnoty.
  3. Ak je čistá holá voda bez cukru, cukromer ukazuje 0 pri 20 stupňov C.
     

V kvasnom priemysle:
Zrelosť zákvasu - zákvas je zrelý na pálenie, ak cukromer ukazje približne 2 dielce pri ustálenom pomere.

Vo včelárstve:
Keď sa pridáva do kŕmidiel osladená voda a včelár chce zriediť roztok na požadovanú koncentráviu.

V konzervárenstve zeleniny:
Osvedčuje sa na určovanie sladkokyslého nálevu, pri špeciálnych úpravách.

Po skončení merania treba cukromer opláchnuť teplou vodou, osušiť a uschovať.

Predajná jednotka
ks
Hmotnosť
0 kg